blog misbruik

Afbeelding invoegen
 
Het misbruik voorbij
"Ik denk dat ik depressief ben" zijn één van haar eerste woorden. Fragiel zit ze tegenover mij, bijna onzichtbaar en uiterst kwetsbaar. Ik weet van het misbruik, al heeft ze het mij nog niet verteld. We beginnen met opbouwwerk, positievere gedachtes, focus verleggen naar fijne dingen, weer een stukje kracht voelen en wat in rust komen.
 
Bang voor aanraking
Dan komen er scheurtjes in haar pantser, het verdriet en misbruik worden meer voelbaar. Dapper slikt ze het nog weg. Ik raak haar hand aan. Verschrikt trekt ze terug. "Ik ben bang voor aanraking" zegt ze. Ik vraag haar of dat echt waar is. En of ze met mij een experiment wil doen. Ze is dapper en gaat akkoord. We spreken af dat ze 'stop' kan zeggen. Ik ga achter haar staan en pak haar schouders beet. Zachtjes masseer ik haar schouders, ze verstijft maar zegt geen stop. Ik masseer verder en sla mijn armen om haar heen, ze verstijft nog meer. Ik wieg haar zachtjes heen en weer. Haar hele lichaam komt in een vluchtreactie. Ze wil vluchten, weg rennen, schreeuwen, zich verstoppen maar ze blijft als aan de grond genageld op haar stoel zitten. De tranen lopen over haar wangen en ze zegt geen stop. Ik voel haar lichaam in totale stress in mijn armen. Ik voel hoe ze gaat transpireren en het vreselijk warm krijgt. Dan gaat haar hele lichaam shaken, maar ze zegt geen stop dus ik houd haar vast. En juist wanneer je denkt dat er geen ergere stressreactie kan komen, gebeurt er iets anders. Ze ontspant, haar temperatuur daalt en heel lichtjes merk ik een ontspanning. Zachtjes aai ik haar hoofd, ze laat haar hoofd hangen en legt deze tegen mijn schouder. Ook haar rug komt in ontspanning en bolt zich naar mij toe in plaats van mij vandaan. Ze komt een beetje bij beetje in overgave en dan komt er een heel zachtjes huilen. Ik wieg haar en zij verzacht nog meer. Na enige tijd laat ik haar los en ga weer tegenover haar zitten. We kijken elkaar aan en in de stilte die volgt, wordt er meer gezegd dan we met woorden ooit kunnen bereiken. Dan vraag ik haar hoe het is. Ze zegt: "heel apart, ik was zo bang en kon helemaal geen stop meer zeggen. Ik voelde zo'n angst en het leek wel of de angst verdween en ik voelde eigenlijk een voor mij onbekende rust komen". Ik leg haar uit dat ze door de angst is heen gegaan. Angst kan heel concreet voelbaar zijn. Je kunt er door achtervolgd worden. Maar wanneer je in de angst stapt en hem toelaat, verdwijnt hij. wanneer er acuut gevaar is, kan angst een oproep tot actie zijn. Echter wanneer je angst vasthoudt, wordt het een onreŽle illusie. Ik vraag haar of het nog klopt dat ze bang is voor aanraking. Verlegen lacht ze en zegt: "Het was ook wel prettig". We ronden de sessie af. Bij de deur keert ze zich om en vraagt "mag ik een knuffel?" en natuurlijk krijgt ze haar knuffel. Beide blij met deze doorbraak zeggen we elkaar gedag.
 
Overtuigingen
We gaan verder in het proces en stuiten op allerlei overtuigingen die ze heeft opgebouwd. "ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard, het is onveilig, ik mag er niet zijn". Vanuit deze overtuigingen is ze in het leven gaan staan en haar gedrag kwam voort uit deze overtuigingen. Deze overtuigingen zag ze in haar buitenwereld steeds bevestigd, waardoor haar gedachtes ook steeds negatiever werden en de overtuigingen dieper in haar geworteld raakten. Bij het afpellen van de overtuigingen ontdekten we dat deze gevormd waren door haar ervaringen. De daders hebben haar dit gevoel gegeven en zij heeft het aangepakt en beet gehouden, terwijl feitelijk de daders haar op dit moment geen geweld meer aan doen. Ze leeft dus nog steeds in de onveiligheid van toen en leeft daarmee het verhaal van haar daders. Hoog tijd dus om nieuwe overtuigingen aan te nemen, om een  nieuw verhaal te gaan schrijven. De daders hadden geen gelijk. Ze is wel goed genoeg en het waard. Op allerlei ervaringsgerichte manieren werken we aan het aannemen van nieuwe overtuigingen.  Ze schildert zichzelf en schrijft daarbij haar nieuwe overtuigingen en iedere dag spreekt ze deze uit. Ik laat haar letterlijk uit haar oude geloof breken door met kussens een muur te maken van haar oude opvattingen, er dwars door heen te breken en in nieuwe overtuigingen te stappen. Ze groeit en komt anders in het leven te staan. Er komt een nieuwe basis van veiligheid en er mogen zijn.
 
Afbeelding invoegen
 
Misbruik opnieuw beleven
Vervolgens gaan we de echte triggers aanpakken. Ik weet inmiddels dat ze dapper is, dus nodig ik haar uit om het misbruik opnieuw te ervaren. Haar lichaam komt weer in een stressreactie, het gaat shaken en de tranen rollen over haar wangen. Ik houd haar uit het denken, want het denken wil het verdriet vastpakken en groter maken. Het denken wil haar doen geloven dat ze door deze ervaring voor altijd beschadigd is. Op het hoogtepunt van de stress komt ook nu de ontspanning. De ervaring mag vertrekken en langzaam ebt die weg. Ze ervaart rust, liefde en heelheid. Dit heeft ze zo lang niet mee gemaakt. Weer komen er tranen maar nu van geluk.
 
Afbeelding invoegen
 
Andere gevoelens opruimen
Nu ze weer in contact is gekomen met haar authentieke zelf, mogen er ook andere gevoelens opgeruimd worden. Gevoelens van schuld, schaamte en boosheid. Hoewel ze heel goed weet dat ze als klein meisje hier niks aan kon doen, hoort ze toch een stem die boos is dat ze het heeft laten gebeuren. Dus gaan we aan de gang met vergeven. Vergeven betekent niet het goed praten, maar door te vergeven kom je zelf in vrijheid. Ze vergeeft zichzelf. We doen ook oefeningen om grenzen te stellen en ik zie een vrouw die in haar kracht komt en de regie over haar leven neemt. Dan is er nog de boosheid naar haar moeder. Zij wist van het misbruik en stopte het in de doofpot. Ze kon haar dochter niet beschermen. Ook deze gevoelens zitten nog in haar lichaam. We gaan ook hier aan de gang met vergeving. De vrouw vergeeft haar moeder.  En vergeven is niet vergeten, maar het gaat over het besef dat zij hebben gehandeld met het bewustzijn dat ze op dat moment hadden en daarmee praat je het niet goed. Ditzelfde ritueel herhalen we naar de daders. De vrouw wordt vrij van haar verleden en komt in vrijheid en zachtheid, in eerste instantie naar zichzelf.
 
Afbeelding invoegen
 
Er zijn nog een aantal gedragingen op het gebied van seksualiteit die voortkomen vanuit de misbruikervaring. We veranderen wat ze heeft opgeslagen op het niveau van het denken, het voelen, haar gedachtes, het horen en het energetisch niveau. Ook doen we een stukje EMDR om weer neutraal in het nu te komen. We bekijken de hele gebeurtenis vanuit een groter geheel en ze begrijpt dat ze dingen heeft meegemaakt om te groeien, dat het haar gevormd heeft tot wie ze nu is. Dat het haar levenslessen waren, om terug te komen bij zichzelf, wie zij ten diepste is. Dat ze zichzelf heeft gereset en daarmee de regie neemt over wie zij ten diepste is.
 
 
Afbeelding invoegen
 
Gedicht
Angst.
Al zooo veel stappen gezet
En toch.....
Nog niet klaar
Er was nog angst
En niet zo maar angst
Een angst die veel groter leek dan ik
Angst waar voor ik de benen wilde nemen
Maar........
Het was angst die toch een illusie bleek
een opgeklopt stukje ego
Wat ontmaskerd en getransformeerd is
ik ging er dwars doorheen
en het hield geen stand
het is veranderd in vrijheid
en geankerd in liefde
En met trots zeg ik mezelf
'Wel done'
 
 
 Reacties van vrouwen waar ik mee gewerkt heb.
"Een half jaar geleden betrad ik de praktijk van Margo. Niet zomaar een praktijk, een praktijk die huiselijk en warm aanvoelt. Ik werd ontvangen door een warme, liefdevolle vrouw, waarbij ik mij in het begin "naakt"voelde. Wat mijn eigen angst was op dat moment. Ik vertelde Margo over het misbruik in mijn kindertijd en zij hielp mij terug te gaan naar deze ervaring. Ik zag de beelden en ervoer het opnieuw. Ik durfde het toe te laten. Op het moment dat ik het toeliet stond Margo op van haar stoel en kwam achter mij staan. Zij pakte me vast. Daarmee gebeurde er veel. Ik voelde veiligheid, geborgenheid, warmte en liefde. Zo intens en intiem, waar ik zo bang voor was geworden. Kon ik door de goede klik toelaten."
 
"Margo heeft mij op een heel mooie en prettige manier geholpen met mijn verleden. Dit gevoel gaat voorbij woorden".
 
"Ik ben intens dankbaar voor deze warme, liefdevolle begeleiding van een top coach/therapeut."
 
"Jij ging door waar anderen stopten"
 
"In het begin van de therapie was ik heel nerveus. Omdat ik me heel kwetsbaar voelde en bang. Om geholpen te worden zou ik me "bloot" moeten geven en moeten toegeven dat het helemaal niet zo goed met mij ging, zoals voor de buitenwereld wel leek. Eigenlijk schaamde ik me, dat ik zo'n zwakkeling was. Dat ik geestelijk en lichamelijk al ver over mijn grenzen was en niet meer wist hoe ik daar mee om moest gaan heb ik inmiddels begrepen. Ik leefde echt op de automatische piloot. Werkte hard, ect Deed veel dingen tegen mijn zin... (want ach even doorzetten en het is voorbij) Maar toen kreeg ik allerlei lichamelijke klachten, hyperventilatie, hartkloppingen ect. Ik werd doodongelukkig en wanhopig. Dit is ontstaan in mijn puberteit, toen ik misbruikt werd. Ik wist niet hoe ik er mee om kon gaan. En aangezien ik een gevoelig karakter heb, viel ik van de enen verslaving in de andere. Elke keer kwam ik er bovenop en dan diende zich een volgende angst aan. Waar was de grens?
Dat het misbruik mijn leven jaren heeft beÔnvloed begrijp ik nu ook. En dat is heel goed om te weten. Maar door de gebeurtenissen weer te beleven al is het heftig, kon ik het achter mij laten".